Feta huvuden på YouTube

Det förändrade medielandskapet innebär bland annat att nya aktörer tar plats i offentligheten. Två centrala frågor är vad de nya aktörerna bidrar med i form av innehåll och möjlighet för många att göra sig hörda. Så här långt finns inte mycket empirisk forskning på området.

Merja Mahrt presenterar på den nyligen avslutade ICA konferensen en studie – ”Fragmentation or Massively Overlapping Culture? The ”Fat Head” on YouTube” – av den tyska upplagan av YouTube. Hon noterar att det är väldigt få videos som får många visningar eller blir virala och att denna ”fat head” är viktigare att fokusera på än vad som emellanåt kallas för ”the long tail”. Detta eftersom det bara är ”fat head” som kan nå många människor och därmed få ett större samhälleligt genomslag.

Studien omfattar top-10 videos under ett antal månader och sammanlagt 1164 videos är studerade. Resultaten visar att 24 YouTube kanaler står för tre fjärdedelar av innehållet på top-10 listan. Med andra ord är det förbehållet väldigt få att nå många.

Det vanligaste innehållstemat på dessa top-10 videos är datorspel (över 50%), dokumentation av människors vardag (15%), musik och humor (runt 10% vardera). Nyheter, eller ”current events” som Mahrt kallar det i original utgör mindre än 10% av utbudet av de mest populära videos.

I ljuset av neddragningar av journalistiken kan det noteras att de mest populära klippen på YouTube inte fyller tomrummet efter den. Eftersom man ska vara försiktig med att översätta resultat rakt över från ett land till ett annat vore det intressant vad en motsvarande svensk studie skulle komma fram till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *