Så inreder man med linnetyg

Idag är det vanligt att använda linnetyg när man inreder sitt hem. Linnetyg ger en naturnära känsla och är lätt att variera gällande både färg och stil.

Linnetyg har länge varit populärt i de svenska hemmen. Traditionellt sett har nästan allt kunnat skapats av linnetyg. Kläder, dukar, sängkläder, handdukar, och servetter har varit några av de ting människor tillverkat i linne. Idag ser man linnetyg i modemedvetna personers hem och på många sätt har linne blivit en statussymbol.

Kanske har detta att göra med det höga priset på linnetyg. Ett par gardiner i linnetyg är betydligt dyrare än ett par i bomullstyg. En soffa som är klädd i linnetyg anses vara exklusiv och har en prislapp därefter. Plötsligt har till och med farmors gamla linnedukar åkt fram ur skåpen och blivit högt eftertraktade hos den som vill göra en vacker dukning.

Så får man fatt i riktigt bra linnetyg

Ett riktigt bra linnetyg kan ofta köpas som metervara. Det gäller dock att se upp när man köper linnetyg och verkligen läsa på innehållsförteckningen. Inte sällan blandas linne upp med andra material, så är man på jakt efter ett riktigt hundraprocentigt linnetyg gäller det att ha koll på vad man köper.

I välsorterade textilaffärer finns det ofta många olika typer av linnetyg. De erbjuder alltifrån glesare tyger som är näst intill genomskinliga till tunga och tjocka möbeltyger av linne. Vilket man ska välja beror på vad man ska skapa av sitt linnetyg. Den som ska sy gardiner föredrar troligtvis ett lite tunnare tyg än den som ska klä om en soffa.

Linnetyg i många färger

Traditionellt sett har linnetyg oftast varit vitt eller oblekt, det vill säga nästintill beiget. Idag färgar man in linnetyg och med det sagt går det att finna ett linnetyg i nästan vilken färg som helst. Man behöver alltså inte uppskatta enbart det väldigt jordnära för att välja att ha linnetyg i sin inredning.

Det går att hitta linnetyg även i väldigt starka färger. Klargrönt, blått och citrongult är inte längre sällsynt när det kommer till linnetyger. Eftersom det är på det viset finns det faktiskt ett linnetyg för alla oavsett vilken kulör man dras till. Varför inte införskaffa ett verkligt klarrött linnetyg och sy ett par riktigt snygga gardiner till jul?